Kroner / Bro / Fasett

Dersom en fylling skal skiftes ut, det er et nytt hull i en tann, deler av tannen har knekt av eller en fylling som knekker må man alltid gjøre en vurdering på hvilke type restaurering som best erstatter de tapte delene. Valgene står mellom å legge ny fylling, lage et innlegg, en krone eller en fasett i front.

Krone

Dersom tannen er veldig redusert, sidevegger enten er veldig svake eller helt borte eller tannen er rotfylt med lite tannsubstans igjen bør en veldige å fremstille en krone for best å gjenskape funksjon og utseende. En krone kan i mange tilfeller være mer holdbar en for eksempel en stor plastfylling.

For å lage en krone må man slipe rundt hele tannen som vist på bildet slik at man får plass til materialet. Videre tar man et avtrykk av tannen, et annet avtrykk av motstående tann som biter over, sender inn til tanntekniker som fremstiller en ny, kunstig tannkrone som en deretter sementerer over den beslipte tannen i munn. Du får laget en midlertidig erstatning frem til kronen er klar. Dette tar vanligvis 2-3 uker.

Bro

Hvis en eller flere tenner mangler av ulike årsaker og ønskes erstattet kan man enten fremstille en bro på nabotennene eller sette inn et implantat. En bro er en sammenhengende konstruksjon som erstatter tapte tenner der egne tenner bærer de kunstige erstatningene.

En bro fremstilles ved å slipe til nabotennene til den tannen (tenner) som ønskes erstattet som vist på bildet. Man tar så et avtrykk av de beslipte tennene, et avtrykk av motstående tenner som biter over og avtrykket sendes til tanntekniker. Tanntekniker fremstiller broen som så sementeres på plass i munn. Du får laget til en midlertidig erstatning frem til broen er klar. Dette tar vanligvis 2-3 uker.

Fasetter

En fasett eller laminater er et tynt skall i porselen som fremstilles av en tanntekniker. Dette er en god erstatning dersom en ønsker et optimalt estetisk resultat.

Til forskjell fra kroner er det her krav om at det ikke er mye tannsubstans som er borte eller at tannen er svært misfarget. De lages oftest i front og er hva årsak til hvorfor alle Hollywood-kjendiser har hvite og rette tenner. Det må også her beslipes et tynt lag av egen tann, avtrykk av tann/tenner som deretter sendes til tanntekniker. Tanntekniker fremstiller fasetten etter de spesifikasjonene vi gir. Til slutt sementeres fasetten til tannen.

Det finnes flere ulike materialer på markedet som brukes av tanntekniker til fremstilling av kroner, broer og fasetter. For kroner og broer er det vanligst å fremstille en kjerne i et hardt materiale som det legges porselen utenpå. Kjernematerialet er gjerne en støpt metallegering, men helkeramiske erstatninger blir mer og mer vanlig. Dette grunnet større krav til estetikk i enkelte tilfeller. Hvilke materialer som velges diskuterer vi med deg slik at du får det beste resultatet både funksjonelt og estetisk. Vi på Ibsen Tannlegesenter bruker kun autoriserte norske tannteknikerfirmaer.

Tann-fasett
Tann-fasett

Kontakt oss

TIMEBESTILLING:
35 52 04 69
TELEFONTIDER
Man - Tors: 08.00 - 15.00 Fredag: 08.00 - 13.00
Vennligst kontakt oss på mail utenom telefontid
Logo Den norske tannlegeforening